Interieurinrichting

Advies bij bouwen en interieur

Door - Tom Cosyns

Garden and Outdoor Lighting Tips

Als het op verlichting van uw landschap aankomt, komt u met weinig een heel eind. Dat komt omdat uw ogen buiten minder licht nodig hebben dan binnenshuis om licht, schaduw en patronen te zien. Om uw buitenverlichting te plannen, begint u met een nachtelijke wandeling rond uw tuin. Stel u voor hoe en wanneer u uw buitenruimte wilt gebruiken, en stem uw landschapsverlichting af op die behoeften, inclusief het genieten van een koele dag of nacht terwijl u online blackjack speelt. Wanneer u klaar bent om de armaturen en lay-out te kiezen, gebruik dan deze landschapsverlichting ideeën, met inbegrip van tips voor de beste plaatsing en het vermijden van veel voorkomende problemen, voor een goed verlichte buitenruimte waarvan u kunt genieten lang nadat het donker is.

Grondbeginselen van landschapsverlichting

Hoe licht overdag wordt gezien is anders dan hoe het ’s nachts wordt gezien, een bijzonder belangrijk onderscheid tussen de verlichting van paden en andere buitenruimten. Bepaalde principes over verlichting blijven echter zowel binnen als buiten gelden.

Om te beginnen heeft licht intensiteit, uitgestraalde hoeveelheid en kleur. De kleur van een gloeilamp staat op de verpakking; het is een getal dat varieert van 1800 kelvin (K), wat een zeer rode toon is, tot 7500 K, wat blauwachtig wit is.

 • Of het nu binnen of buiten is, verlichting wordt over het algemeen verdeeld in drie lagen op basis van functie:
 • Algemene verlichting: Algemene verlichting zorgt voor verlichting van een hele kamer of ruimte.
 • Taakverlichting: Taakverlichting wordt gebruikt voor een specifiek doel, zoals het verlichten van een pad.
 • Accentverlichting: Accentverlichting vestigt de aandacht op een voorwerp of gebied. Dit wordt meestal bereikt met spots of schijnwerpers.

Verschillende gloeilampen zijn geschikt voor buitenverlichtingsarmaturen.

 • Gloeilampen geven een aangenaam licht, maar hebben een korte levensduur en verbruiken meer elektriciteit.
 • Halogeenlampen zijn efficiëntere versies van gloeilampen, meestal met een langere levensduur en minder energieverbruik.
 • Fluorescentielampen zijn nu verkrijgbaar in een aanvaardbaarder kleurengamma, gaan veel langer mee en verbruiken minder energie.
 • Hoewel LED-landschapsverlichting duurder kan zijn, worden de gloeilampkosten (die blijven dalen) gecompenseerd door hun buitengewoon lange levensduur en extreem laag energieverbruik.
 • Landschap verlichting gelegen in de buurt van een gebouw met elektriciteit kan gemakkelijk worden geïntegreerd in het bedradingssysteem van uw huis. Solar landschap verlichting is een andere optie voor een eco-vriendelijke manier om de macht van uw buitenverlichting.

Problemen met en oplossingen voor buitenverlichting

De problemen met buitenverlichting verschillen van die met binnenverlichting. Zo is reflectie buiten minder een probleem omdat de meeste oppervlakken donker zijn en het licht niet goed weerkaatsen. Plaatsing en afscherming zijn echter belangrijker bij buitenverlichting om verblinding te voorkomen.

Verblinding treedt op wanneer een lichtbron te groot of te fel is; het kan verblindend zijn omdat het direct in de ogen van mensen reflecteert. Buitenverlichting moet ook gevoelig zijn voor direct versus indirect licht. Directe buitenverlichting, zoals een downlight voor een zij-ingangsdeur, zal vooral het object verlichten waarop het gericht is en weinig van de omgeving. Indirect licht weerkaatst op de omringende oppervlakken om een zachte wassing te creëren.

Landschap verlichting Plaatsing Ideeën

Buitenverlichting kan vrijwel overal worden geplaatst, maar sommige plekken maken het noodzakelijk. Belangrijke gebieden voor landschapsverlichting zijn onder meer:

 • Paden: Een goed verlicht pad is zowel gastvrij als vereist, en biedt verlichting die de gastvrijheid naar bezoekers uitbreidt en het lopen veiliger maakt. Hoge verlichting is niet nodig en downlights voorkomen verblinding. Afzonderlijk verlichte klinkers kunnen ook worden gebruikt om een pad te verlichten.
 • Ingangen: Plaats verlichting aan weerszijden van een deur of boven de hoofdingang bij de voor-, achter- en zij-ingangsdeuren.
 • Oprit: Laagspanningslandschapsverlichting, die doorgaans gemakkelijker te installeren is en minder energie verbruikt dan andere systemen, is een goede optie langs een oprit.
 • Opstapjes: Treden moeten worden verlicht voor de veiligheid; ofwel de stootborden of de treden kunnen worden verlicht.
 • Terrassen of patio’s: Verlichting kan worden gebruikt om specifieke taakgebieden op een terras of patio te verlichten, zoals een buitenkeuken of grillplaats en leuningen en zitgedeelten. Uplighting, wat buiten moeilijker te realiseren is, kan op een terras of patio worden gebruikt om licht omhoog te sturen naar een parasol of overhang voor een indirect effect.
 • Gazebo’s, Pergola’s of Trellises: Verlichting is een goede manier om een interessant gebouwd element in het buitenlandschap, zoals pergola’s of prieeltjes, te accentueren.
 • Architecturale elementen: Buitenverlichting in het landschap kan een muur accentueren, bijvoorbeeld door deze te wassen of te begrazen. Een brede lichtstraal wordt van een paar meter afstand op een muur gericht, waardoor een muur wordt gewassen. Een licht dat wordt gebruikt om een muur te schampen, creëert interessante hoogtepunten en schaduwen. Beide kunnen helpen om planten in de buurt te accentueren.
 • Een reeks van landschap verlichting armaturen, met inbegrip van de muur, armaturen, draagbare lampen, kroonluchters, en plafondventilatoren, is beschikbaar voor bijna elke plek. Elke armatuur die buiten wordt gebruikt, moet echter geschikt zijn voor “UL wet location” gebruik.