Interieurinrichting

Advies bij bouwen en interieur

Door - Tom Cosyns

Pak je trap aan!

Alles wordt duurder, helaas ook veel bouwmateriaal. Moet je ook je trap gaan vervangen? Dan kan dat flink oplopen in de kosten. Gelukkig zijn er goedkopere alternatieven voor een trap op maat.

Bouwpakkettrappen

Een maatwerktrap is vaak een grote kostenpost. Alles wordt bij jou op locatie ingemeten en precies op maat gemaakt. Dit zijn hoge productiekosten.

Een bouwpakkettrap is een goedkoper alternatief voor een maatwerktrap. Deze wordt geleverd op een standaard afmeting, waardoor een machine veel vaker dezelfde trap kan maken. Dit scheelt in de productiekosten. Het past helaas niet altijd, maar is zeker de moeite waard om te bekijken. Je kunt de trap vaak in de hoogte inkorten en soms past hij dan wel in jouw situatie.

Materiaal

Net als veel dingen kun je een trap maken van verschillende materialen. Houten trappen worden het meest verkocht, met name voor binnen. Er bestaan uiteraard ook metalen trappen, maar die zie je dan weer vaker buiten. Wanneer je niet teveel geld wilt uitgeven aan een trap, kies dan zeker voor hout. Hieronder wordt meer uitgelegd over de verschillende opties in hout.

Verschillende houtsoorten voor een trap

De goedkoopste trappen zijn van dennenhout/vurenhout. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Deze houtsoort is het goedkoopst en wordt daarom vaak gebruikt, echter is dit niet de meest stevige houtsoort. Als je een trap van hardhout zou willen, dan kun je het beste kiezen voor beukenhout. Daarnaast is er ook nog eikenhout, maar deze houtsoort is wel een stuk duurder.

Trapleuningen

Om je trap af te maken heb je natuurlijk ook een trapleuning nodig. Dit kan een trapleuning aan de muur zijn of een trapleuning op de zijkant van de trap, dit wordt ook wel eens een balustrade genoemd. Wil je goedkope trapleuningen hebben, kies dan voor rechte ronde trapleuningen met een diameter van 38mm. Grenen is hierbij de goedkoopste houtsoort. Kies voor beuken als u net wat steviger zou willen.