Interieurinrichting

Advies bij bouwen en interieur

Door - Tom Cosyns

Wandelroute in Hoge Kempen

Wandelroute in Hoge Kempen Nationaal Park ontvangt erkenning ‘Leading Quality Trail – Best of Europe’

Na een ingespannen evaluatieproces op basis van strenge kwaliteitscriteria is het National Park Trail van het Nationaal Park Hoge Kempen is benoemd tot ‘Leading Quality Trail – Best of Europe’. Deze erkenning is een primeur voor Vlaanderen en is 3 jaar geldig.

4 tot 5 dagen wandelplezier

De National Park Trail is geen wandeling die men in één dag kan afleggen. De gehele lusvormige wandeling is namelijk maar liefst 110 km lang. Wandelaars die De National Park Trail willen ondernemen kunnen rekenen op 4 á 5 dagen wandelen waarbij ze elke dag ongeveer 20 km afleggen. Het is dus best een uitdagende wandeling. Het is uiteraard altijd mogelijk om de wandeling over een langere periode te verspreiden. Wandelaars moeten er rekening meehouden dat ze indien nodig voldoende rust nemen. Vandaar dat wandelaars regelmatig onderweg een picknick houden. Andere manieren om rust te nemen is door een boek te lezen, een sudoku in te vullen, te speel een aantal spellen op casino online of muziek te luisteren. Doordat de wandelroute zo lang is, is het een ideale route voor vakantiegangers die een midweek weg willen of op zoek zijn naar een langer weekend wandelen. Nationaal Park Hoge Kempen is slechts een uur rijden vanaf Brussel en grote steden als Maastricht liggen nog dichter bij.

22 wandelroutes binnen Europa

Binnen Europa zijn er tot nu toe 22 wandelroutes die aan de criteria voor een ‘Leading Quality Trail’ voldoen. De wandelroute in het Nationaal Park Hoge Kempen is daar een van. Andere namen die op de lijst staan zijn het Mullerthal Trail in Luxemburg, de Moselsteig in Duitsland en de Kullaleden in Zwitserland. De meeste wandelroutes bevinden zich in Duitsland, gevolgd door Griekenland en Luxemburg. Verder komen ook Denemarken, Portugal, Zweden, Oostenrijk, Tsjechië, Frankrijk en Zwitserland in de lijst voor. Men hoopt dat nog veel meer Europese landen zich in de toekomst bij deze lijst mogen aansluiten.

België ontvangt voor het eerst de erkenning

Nationaal Park Hoge Kempen is het eerste en enige nationaal park in België. Deze erkenning is dus een mooie beloning voor alle inspanningen van partijen zoals het Platteland Plus-programma. Het keurmerk ‘Leading Quality Trail – Best of Europe’ wordt afgegeven door de European Ramblers Association (ERA). Deze pan-Europese koepelorganisatie overziet meer dan 60 organisaties. Het is een van de leidende partijen op het gebied van wandelrecreatie.

Het belang van de European Ramblers Association

In België zet de ERA zich onder andere in voor Grote Routepaden. Het is dankzij de initiatieven van deze partijen dat langeafstandwandelroutes steeds meer toenemen. Daarbij zetten de partijen zich in voor het behouden van de kwaliteit van het landschap en de paden. Ze denken na over de bewegwijzering, maar ook hoeveel procent van het pad onverhard moet zijn. Er zijn namelijk diverse criteria waaraan wandelpaden zich moeten houden. In ieder geval moet minimaal 80 procent van de route over onverharde paden lopen. Daarbij moet het pad bijna geheel buiten de bebouwde kom of verstoorde omgeving lopen. Pas als wandelpaden aan deze criteria voldoen worden ze overwogen voor de titel van ‘Leading Quality Trail – Best of Europe’.

Voor het behoud van de natuur

De erkenning is voor het Nationaal Park Hoge Kempen een bevestiging. Tot nu toe zijn de fraaie wandelroutes binnen dit park nog niet bij iedereen bekend. Hoge Kempen hoopt dat men in de toekomst sneller geneigd is om een bezoek aan het park te brengen. De titel zou een extra stimulans kunnen zijn om meer toerisme te trekken. Daarnaast maakt het park zich sterk voor natuurbehoud en het zal beheerders van natuur en landschap ondersteunen. Wanneer mensen het wandelgebied bezoeken zullen ze hopelijk overtuigd worden hoe belangrijk natuurbehoud is.